Skolbio

FILMTJUVEN

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Åk 5
Salong: Filmstaden Sickla

Rekommendation: En fantastisk kärleksförklaring till filmen och magin. Men också ett unikt möte med Samays vardagsliv med familj, kompisar och drömmar i en fattig by i Indien. Hur olika barn växer upp i världen. Här blir filmen ett mantra och en räddning.

När lilla Samay för första gången får följa med sin far på bio blir han alldeles förtrollad. Med ens vet han vad han ska ägna sitt liv åt! Mot sin konservative fars vilja, (som tagit med pojken enbart för att det var en religiös film!), reser Samay i hemlighet till den slitna biografen i stan även nästa dag, och denna gång visas en desto roligare äventyrsfilm.

Han har inga pengar, men när den snälla biomaskinisten känner den ljuvliga doften från mammas lunchlåda så föreslår han ett byte. Mat mot film. Detta blir början på en vänskap med färg, ljud, ljus, äventyr, fantasi och skratt som får Samay att skissa upp stora och, ska det visa sig, farliga drömmar.

Det är frestande att kalla Filmtjuven för en ”indisk Cinema Paradiso”. Det är den också med sin färgstarka charm och sprakande kärlek till filmmediet. Men det är samtidigt en film som står på egna ben med egna historier att berätta om en annan geografisk plats.

Press
”Här antyds en hel del intressant om det indiska klassamhället. Samays lärare säger till exempel att två saker behövs för att nå framgång i livet i Indien, lära sig engelska och ta sig till en storstad. Men det är inte om detta ”Filmtjuven” handlar utan om kärleken till filmkonsten och då närmare bestämt till filmprojektorn.”  SVD 2022

Medverkande
Regi och manus: Pan Nalin
Foto: Swapnil S. Sonawane
Producent: Hemant Chaudhary, Yash Gonsai
Klippning: Shreyas Beltangdy, Pavan Bhat
Skådespelare: Bhavin Rabari, Richa Meena, Bhavesh Shrimali,
Dipen Raval m.fl.
Musik: Cyril Morin
Foto: Swapnil S. Sonawane

Indien, Frankrike, USA 2021
Talat språk: Gujarati, svensk text
Längd: 115 minuter

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från vt2023 och går inte längre att boka

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram