Skolbio

HOPPETS HAMN Sickla

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Åk 8-9
Salong: Stora scen

Rekommendation: En stark, välgjord och viktig film! Möt människor som överlevde Förintelsen när de berättar om sina erfarenheter av att som fria anlända till Malmö och Sverige efter krigets slut. Nutid och dåtid knyts på ett gripande sätt samman genom arkivfilm och nyinspelade intervjuer.

Våren och sommaren 1945 anländer nästan 30 000 överlevare från de tyska koncentrationslägren till Sverige. På kajen i Malmö hamn upplever de sina första ögonblick av frihet. Det är där livet börjar igen.

Hoppets hamn är en dokumentärfilm om hur tre flyktingar från de nazistiska koncentrationslägren tas omhand i en svensk räddningsinsats och förs till Malmö. Parallellt berättas om femtonårige Stig från Malmö som deltog som hjälparbetare. Filmen utgår från deras perspektiv och erbjuder ett intimt och känsloladdat möte. En skickligt gjord film om frihetens ögonblick och om frågorna överlevarna burit med sig ända sedan kriget. Samtidigt är det en berättelse om den hjälpande hand som Malmö och Sverige sträckte fram till dem som kom levande ur koncentrationslägren.

Press
” Filmen ”Hoppets hamn” är ett viktigt tidsdokument över hur empati och medmänsklighet rådde på Malmös gator och i invånarnas sinnen. Det var en delaktighetens närvaro att efter bästa personliga
förmåga hjälpa och lindra. I dag är det en annan tidsanda. ” Kvällsposten

” Individuella öden skildras och sammanflätas i denna välgjorda dokumentär, präglad av gedigen research och unika bilder.” GP

Medverkande
Regi: Magnus Gertten
Manus: Magnus Gertten, Jesper Osmund
Foto: Jon Rudberg
Klippning: Jesper Osmund
Producent: Lennart Ström, Magnus Gertten
Musik: Magnus Jarlbo
Talat språk: Svenska, engelska

Sverige 2011
Längd 76 minuter

Kontaktperson

Martin Hansen Frost
070-431 95 31

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från vt2021 och går inte längre att boka

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram