Skolbio

OLGA

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Åk 7
Salong: Filmstaden Sickla

Rekommendation: 15-åriga Olga är en begåvad elitgymnast från Ukraina som tvingas till exil i Schweiz utan sin mamma. Superstark film om enorma kontraster mellan fred och uppror mellan utsatthet och trygghet och så uppoffringen att bli bäst på gymnastik.

Ukraina 2013 – det är turbulenta tider för både 15-åriga elitgymnasten Olga och hennes mamma som är journalist. Folkets missnöje pyr på Kievs gator och när regimen försöker tysta mammans skriverier skickas Olga till Schweiz – hennes döda pappas hemland. Samtidigt som spänningarna i Ukraina trissas upp utkämpar Olga sin egen strid i ett nytt land. En stark film om idrott, politik och att hitta sin egen plats. ”Olga” tar oss direkt till mitten av ett Europa som befinner sig i krig.

Filmen fångar på ett knivskarpt sätt gränsen mellan den som lever med rädslan för sin familjs liv och en omgivning som befinner sig i trygghet. En hyllning till ungdomens styrka och skörhet.

Filmen tilldelades Svenska kyrkans ungdomsfilmspris 2022.
Del av motiveringen: ”Årets vinnarfilm utgör en metaforisk bordtennismatch mellan
elitgymnastik och världspolitik. Samvetet och hjärtat finns hemma i Kiev, men tryggheten och EM-biljetten finns i Schweiz. Smärtsamt aktuell, men även utan senaste månadens händelser skulle den här fantastiska filmen vara relevant och engagerande.”

Press
“For Olga, as for Ukraine, the stakes are clear: East or West, resignation or self-determination. Budiashkina, a Ukrainian gymnast in her acting debut, plays Olga beautifully as a guarded, stubborn teenager with the weight of exile on her shoulders…”  NY Times 2022

Medverkande
Regi: Elie Grappe
Manus: Raphaëlle Desplechin, Elie Grappe
Foto: Lucie Baudinaud
Producent: Tom Dercourt, Jean-Marc Fröhle
Klippning: Suzana Pedro
Skådespelare: Anastasiia Budiashkina, Sabrina Rubtsova,
Caterina Barloggio m.fl.
Musik: Pierre Desprats

Schweiz, Frankrike 2021
Talat språk: Ukrainska, franska. Svensk text
Längd: 95 minuter

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från vt2023 och går inte längre att boka

@dieselverkstaden / instagram