Scenkonst

ROBOTDIKTATORN – VEM BESTÄMMER?

Mittiprickteatern
Målgrupp: Årskurs 1-5
Salong: Stora scen

Rekommendation: Hur ska det gå till om alla vill bestämma? En rolig lektion i hur demokrati kan vara på ett barns nivå. Hur ska man tillsammans komma överens utan att det finns en diktator? Eller måste man ha en diktator? Hur gör man?

I en kartong, på översta hyllan, lever tre övergivna och bortglömda leksaker. Tre före detta favoriter i ett fängelse av papp. Här får bara den starkaste bestämma och starkast är den som förtränger sina känslor. Den som anpassar sig, blir ett redskap. Och den som minns och längtar blir ett hot. Men när ännu en bortglömd kamrat landar i lådan, ändras allt. Vilka kan de bli om inte bara en bestämmer?

Vad är demokrati? Hur fungerar det? Och vad är alternativet? I alla möjliga sammanhang talas det om demokrati och hur viktigt det är att försvara den. Fast det är inte helt lätt för ett barn att förstå vad demokrati är. För i barnens värld är det ändå alltid en vuxen som kommer att bestämma i slutändan.

Ett barn som nyfiket försöker förstå hur demokrati fungerar genom att följa nyhetsrapporter på radio och TV får inte mycket hjälp och vägledning. Det är många missnöjda vuxna som klagar över beslut som tagits, över att det tar för lång tid att besluta eller rent av att demokratin inte fungerar.

Press: ”Lennart Gustafssons försynt nostalgiske nalle och Ulrika Hanssons nervöst tvehågsna apa regeras med järnhand av roboten, spelad med skojigt hetlevrad attack av Eva Welinder. När Henrik Gustafsson gör entré som deppig actionhjältedocka ändras spelreglerna och det blir riktigt spännande. För vem eller
vilka ska nu bestämma? Konflikterna ställs på sin spets, men för att kunna lämna lådan och ge sig ut i världen behöver man kunna samarbeta.” Karin Helander SvD

Medverkande:
Manus/Regi: Magnus Munkesjö.
På scen: Henrik Gustafsson, Ulrika Hansson, Magnus Munkesjö och Eva Welinder
Scenografi: Magnus Munkesjö och Sara Kander.
Kostym: Sara KanderSömnad: Inger Lejbro. Mask: Mimmi Harms Oredsson
Musik & ljud: Anders Nyström. Ljus: Maria Ros Palmklint
Foto: Martin Skoog

www.mittiprickteatern.se

Mittiprickteatern-Robotdiktatorn-HandledningRD_lararmaterial

 

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
08-718 78 72

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från ht2019 och går inte längre att boka

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram