Skolbio

RÖTT KORT

Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Åk 7
Salong: Filmstaden Sickla

Rekommendation: I Iran pågår återigen mycket starka protester mot regimens förtryck av kvinnor. Protesterna är de starkaste i en lång historia av motstånd och kamp för frihet. Filmen ger oss en liten inblick i dagens Iran med sport, media och en parrelation som spelplats.

Afrooz är stjärnan i Irans nationella damlag i futsal, och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. (Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre utespelare). Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd.

I Iran behöver en kvinna sin mans tillåtelse att resa och nu tror alla att hennes enda lösning är att övertala sin man att ändra sitt beslut. Men Afrooz är inte den som stillatigande accepterar sitt öde. Nu börjar istället en hård kamp för makten över sitt eget liv. Trots det tunga och oerhört aktuella ämnet är det lätt att ryckas med i Baran Kosaris övertygande skådespeleri och genom Afrooz temperament, styrka och humor väcks ett hopp som engagerar.

Vi rekommenderar lärare och elever att läsa på om filmen och regissören som ett exempel på godtyckligheten och förtrycket av kultur, människor och uttryck.

Press
”I ljuset av iranska kvinnors gryende ilska och motstånd mot de stelbent religiösa påbuden och till trots av den nyliga 38-åriga fängelsedomen mot människorättskämpen Nasrin Sotoudeh inger ”Rött kort” till sist ett underhållande och inte föraktligt hopp om förändring.!”  DN 2019

“Exceptionally well crafted, Permission is a bold, uncompromising look at the inequities of Iranian society, with a clear-eyed intimacy that recalls the best works of Asghar Farhadi and Jafar Panahi.” Independent Cinema Office UK  2019

Medverkande
Regi och manus: Soheil Beiraghi
Foto: Bahram Dehghani, Dariani
Producent: Mahdi Davari
Klippning: Bahram Dehghani, Mohammad Najarian Dariani
Skådespelare: Baran Kosari, Amir Jadidi, Leili Rashidi
Musik: Karen Homayunfar

Iran 2018
Talat språk: Persiska, svensk text
Längd: 100 minuter

Handledning från Folkets Bio kommer inom kort

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från vt2023 och går inte längre att boka

@dieselverkstaden / instagram