Skolbio

SAMEBLOD – spelfilm

Regi: Amanda Kernell
Målgrupp: Åk 8-9
Salong: Filmstaden Sickla salong 1

Rekommendation: Okunskapen kring Sveriges koloniala historia är stor. Sverige har behandlat sin ursprungsbefolkning illa och nu är det dags att berätta.

Elle Marja går på Samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdisciplin och kolttvång.

Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

Sameblod har gjort Lene Cecilia Sparrok som har yrket renskötare, till något av ett språkrör för det förflutnas orättvisor. Men hon är intresserad även av dagens frågor och talar engagerat om konflikterna i anslutning till planerna på att bygga ut enorma vindmölleparker i områden präglade av renskötsel. Sametinget bildades i syfte att förbättra de svenska samernas möjligheter som ursprungsfolk att bevara och utveckla sin kultur.

Press
”Amanda Kernells omtalade långfilmsdebut ”Sameblod” handlar om hur de samiska barnen på 30-talet tvingades gå i nomadskolor, om rasbiologi och om Sverige som kolonialmakt. En otroligt bra film som varken presenterar facit eller förlösande slut.”SVT Nyheter

Medverkande
Regi: Amanda Kernell
Foto: Sophia Olsson och Petrus Sjövik
Producent: Lars G. Lindström
Musik: Kristian Eidnes Andersen.
Skådespelare: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Hanna Alström, Olle Sarri, Malin Crépin, Tove Skeidsvoll, Andreas Kundler med flera.
Svenskt och sydsamiskt tal

Längd 107 minuter
Sverige 2017
Språk: svenska och sydsamiska, svensk text

 

 

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
08-718 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2020-01-2809:30-11:20 2
2020-02-0409:30-11:20 75
2020-02-1209:30-11:20 17

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Övrigt:
* OBLIGATORISKT FÄLT

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram