Nyhet

Skolbioseminarium med Ewa Cederstam

Varmt välkomna till årets skolbioseminarium

Seminariet hålls i år av Ewa Cederstam som har lång erfarenhet av båda filmarbete och filmpedagogik

Ewa har arbetat som filmfotograf, regissör och producent i snart 25 år. Parallellt med sitt filmarbete har hon alltid undervisat. Utbildad på Dramatiska Institutet med en Magisterexamen i Filmfotografi och innehar en Masterexamen i Filmregi från Filmhögskolan i Göteborg. Ewa är även utbildad vid Ölands Folkhögskola och Malmö Yrkesskola för stillbildsfotografi.

Genom åren har hon arbetat med över 50 filmer i olika roller som bland annat producent, regissör, filmfotograf och manusförfattare. Som filmfotograf har hon nominerats till tre guldbaggar och tilldelades 2005 en guldbagge för ”Armbryterskan från Ensamheten” i kategorin Bästa dokumentärfilm.

Om Skogen

Citat ut filmen: ”Du får inte plocka en fridlyst blomma, men hugga ned hela skogen som den växer i”.

2021 hade långfilmsdokumentären Om Skogen premiär på svenska biografer och har sedan dess visats i en mängd olika sammanhang och uppmärksammats i den brinnande frågan om våra sista naturskogar.

Om Skogen – kampen om Sveriges sista naturskogar – är en aktuell dokumentärfilm om hur våra sista äldre naturskogar avverkas av miljöcertifierade skogsbolag, i strid mot sina åtaganden och i strid mot våra demokratiskt satta miljömål. På samma sätt som Brasilien och Borneo skövlar sina regnskogar, omvandlas våra urskogar och vildmarker till skogsplantager med monokulturer. De sista åren har vi fått höra hur skogen skall rädda klimatet, men ingen har berättat att skogsbruket och skogsindustrin släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser som hela skogen binder. Naturen och den svenska skogen engagerar mångas känslor, men hur vi skall hantera denna resurs?

I filmen får vi följa ett antal engagerade människor som kämpar för det sista av det sista och försöker ge naturen en röst.

2022 fick Om Skogen ett hedersomnämnande på den ansedda filmfestivalen MAFF, (Matsalu Nature Film Festival), i Estland.

Skolbioseminariet 9 februari – gratis fortbildning

Tanken med årets seminarium är att Ewa leder ett filmpedagogiskt lektionsupplägg utifrån en 25 minuter lång skolversion av filmen Om Skogen. Syftet är att erbjuda pedagoger ett konkret och inspirerande exempel på hur film kan användas i den egna undervisningen och visa på fördelarna med att lyfta in filmpedagogik som verktyg i ämnesundervisning.

Skolbioseminariet riktar sig till alla som arbetar med film i skolan, både genom skolbio och på andra sätt. Skolbioseminariet är ett fortbildningstillfälle för alla skolor som har skolbio genom oss.

Vi börjar med att se den kortare versionen av filmen tillsammans och fortsätter efter det med gemensamt arbete.

Globala Målen
En av filmens distributörer Swedish Film har skrivit en lärarhandledning till Om Skogen särskilt riktad till ämnen som Geografi, Biologi och Hållbart samhälle. Handledningen utgår bland annat från den Globala målen och specifikt mål 12 ”Hållbar konsumtion och produktion” och 15 ”Ekosystem och biologisk mångfald”.

Tid och plats
Torsdag den 9 februari
14:30-17:00, vi bjuder på fika från 14:00
Lilla scen, Dieselverkstaden, Sickla

Fortbildningen är kostnadsfri men föranmälan krävs.

Anmäl deltagare genom att klicka här

Här är ett klipp från Svenska filminstitutets presentation av svenska filmer våren 2022, en trailer för filmen och en kort intervju med Ewa.

Den kortare skolversionen av Om Skogen finns att streama via tjänsten Film och Skola för de skolor som har ett konto och vill visa och arbeta med filmen på egen hand efter seminariet.

Trailer för skolversionen:

Dela artikeln

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram