Scenkonst

DEN SOM LÄMNAR FLOCKEN BLIR UPPÄTEN AV VARGEN

TEATER GYLLENE DRAKEN - Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Åk 8
Salong: Lilla scen

OBS! Spelas 2024

Rekommendation: Det är alltid intressant att höra en levnadshistoria och vilka val vi alla står inför. Svårast av allt är att svika sina kompisar och gå emot sin familjs vilja. En uppriktig och sann dokumentärteater om att lita på sin inre röst och behålla sitt mod.

En föreställning om konflikten mellan att välja sitt eget liv och förväntningar från familj och kompisgäng.

Fikret har flyttat från sin lilla by i Turkiet till en ny by i Sverige – Alby. Han längtar tillbaka, där var allt tryggt och bra och problemfritt. Det är i alla fall så han minns det. I Sverige är det ett liv med en ny skola, nytt språk, nya vänner, nya värderingar, nya intressen och nya drömmar: teater, musik och kärlek. Drömmar som går på tvärs mot pappas förväntningar: ett riktigt jobb och att gifta sig med en fin flicka från byn i hemlandet.

I föreställningen får vi möta pappan som lämnade fattigdomen på den turkiska landsbygden och som kämpade med dubbla arbeten i ett nytt land för att skapa ett bättre liv för sin familj. Mamman som blev bortgift som 14-åring och som födde sex barn, varav två dog i fattiga förhållanden. Vi möter även det våldsamma, kriminella gänget som Fikret hamnat i och Hulya, som Fikret blivit kär i.

Fikret Çeşmeli gestaltar sin egen uppväxt och spelar alla roller. I föreställningen får han göra det som han kämpade för som ung – att få spela teater och spela på instrumentet som han vid 7 års ålder blev förhäxad av, den turkiska lutan baglama!

”Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen” är det turkiska ordspråket som Fikrets pappa sa till honom när han ville gå sin egen väg i livet.

Om Fikret Çeşmeli
Fikret är född 1963 i Turkiet och kom till Sverige som fjortonåring. Han är skådespelare, sångare och musiker med drygt trettio års erfarenhet. Fikret har arbetat bl.a. på Riksteatern, Uppsala Stadsteater, Folkteatern Gävleborg, samt gästspelat på Istanbul stadsteater och på Stockholms stadsteater. Han har turnerat runt hela Sverige och gjorde Europaturnéer. För tv och film har han bland annat gjort Kalifat, Arne Dahl, Den vite riddaren, Habib, en ”Beckfilm” och långfilmen Kärlekens triumf. Han har också medverkade i flertal kortfilmer, samt radioteatrar.

Medverkande:
Regi: Michael Cocke
Manus: Fikret Çeşmeli
Bearbetning: Michael Cocke
På scen: Fikret Çeşmeli
Scenografi/kostym: Katrin Brännström
Musik: Fikret Çeşmeli
Produktion: gyllenedraken.com

Längd: 60 minuter inklusive frågestund

Trailer_Den som lämnar flocken blir uppäten av vargen from Teater Gyllene Draken on Vimeo.

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Välj speltillfälle Platser kvar
2024-02-2010:00-11:00 46
2024-02-2012:30-13:30 2

Avtalskund

För att boka evenemang och se utvalda evenemang behöver du först logga in din skola eller förskola.

Ej avtalskund

Icke avtalskunder kan boka i mån av plats. Kontakta oss för information om hur man bokar, pris och andra frågor (tel: 08-718 95 31). För information om hur du skriver avtal för din förskola/skola, se avtalsinfo.
Jag heter:
*
Min e-post:
*
Mobilnummer:
*
Namn på klass/grupp samt övrig info (Exempel Klass 3A)
*
* OBLIGATORISKT FÄLT

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram