Scenkonst

VÄRLDEN BORTOM ORDEN ett drömspel

Artikel 31 - Kulturhuset Dieselverkstaden
Målgrupp: Årskurs 5 och 6
Salong: Stora scen

OBS! Det förekommer stroboskopeffekter i föreställningen.

Rekommendation: Världen bortom orden är en visuell, fysisk och musikalisk föreställning om att leva med dyslexi, ett drastiskt och humoristiskt drömspel där gränser sprängs, oanade egenskaper upptäcks och nya universum öppnas! Inspirerande för alla, både elever och lärare.

Handlingen i föreställningen
Orden bara flyter, bokstäverna suddas ut och försvinner! Det blir vitt, svart, blankt! Det stökar i huvudet, det är nåt fel på min hjärna – kan man byta ut den? Jag måste härifrån – fly! Bort från det här klassrummet som håller mig fast, som suger så fett.

Jag är en alien, jag snurrar som en vind i mörkret, famlar, och faller, faller. En dag blir allt för mycket: Flickan springer i panik i en skolkorridor, ramlar handlöst, då plötsligt tid och rum, lagar och logik upphävs – som i ett drömspel. Hon flyr in i en hisnande fantasivärld, och möter gestalter som alla bär på historier och ömtåliga hemligheter: Ispojken som sitter stel och stirrar vid sitt eviga fönster. ”Svarta mössan” som går loss på väggarna med sin sprayburk, och så hon med alla lapparna. Vad står det på lapparna egentligen?

Under resans gång får hon ledtrådar som ger henne kraft att se och bryta mönster. Huvudpersonen Flickan utmanas och sätts på prov, hur ska hon kunna vinna kampen mot matteläraren Xerxes och de två Rättänkande?

Om föreställningen
Föreställningen skildrar det som är svårt att tala om, upplevelsen av att inte passa in, att inte kunna tackla språk, siffror, text och bokstäver (på det sätt som man upplever att omgivningen kräver). Att inte vara ett ”normbarn”. Men det är genom mötena med andra med liknande erfarenheter som Flickan växer och får modet att berätta och dela med sig. Hon finner sin egen röst, sitt eget språk och insikterna öppnar en värld där hon vågar värdera de förmågor och den kreativitet hon faktiskt har.

Vad finns egentligen bortom orden?
Eller innanför dem?
Och vad står det mellan raderna?
Finns det något där?

Dyslexiprogram hela vecka 42 på Dieselverkstaden
Dieselverkstaden kommer att ha en Storsatsning på temat Dyslexi under vecka 42 (14-21/10) på temat dyslexi med vernissage och program i Konsthallen den 14/10. Workshop för lärare och Samtal Om med paneldebatt och diskussion. Biblioteket arrangerar  författarbesök för skolklasser i lågstadiet. Dessutom visar vi en offentlig föreställning av ”Världen bortom orden” den 21 oktober. Mer detaljer finns på dieselverkstaden.se

Medverkande
Regi/manus/konstnärlig ledning: Michaela Granit
Scenograf/konstnärlig ledning: Karin Lind
Dramatiker: Greta Sundberg
På scen: Sanna Krepper, Kardo Mirza, Arman Fanni,
Tiril Wishman Eeg-Henriksen
Musik: Andreas Kullberg
Ljusdesigner: William Wenner
Projektledning föreningen Artikel 31: Anna Wennergren
Projektproducent: Anna Asker
Produktion: www.artikel31.se/projekt/dyslexikraft

 

Kontaktperson

Katarina Weidhagen
070-431 78 72

Handledning

Dela evenemanget

Boka evenemang

Ej bokningsbart evenemang

Detta evenemang är från ht2023 och går inte längre att boka

Kalendarium

Visa kalendernStäng

@dieselverkstaden / instagram